Helig Birma


Helig Birma

Den Heliga Birman är en av världens finsaste raskatter med ett mycket vackert uttryck. Dess blick är nästan magnetiskt med de intensivt blå ögonen och deras söta och charmiga utseende bygger på en gedigen rasstandard (=beskrivning av rasen).

Detta gör det väldigt svårt att selektera bra avelsdjur. Felaktig avel resulterar lätt i avsaknad av mjukheten och skönheten i deras uttryck.

Föräldrar som stämmer väl överens med rasstandarden ger sällan kattungar av samma höga kvalité som dem själva, i syfte att fortsätta avla på. Som tur är så väljs ofta Birmorna som sällskapskatter.

KROPP OCH BENSTOMME


Birman är generellt en katt av medelstorlek, inte lika stor som en Maine Coon, men inte heller liten. Birman har en robost benstomme.


Forts...

PÄLS

Birman är semi-långhårig katt. Dess päls är silkig, mjuk och har inte så mycket underull. Pälsen kräver inte mycket pälsvård.


Forts...

BEN

Benen är robusta med stora runda tassar, vilka påminner om deras kusiners tassar på savannnen. Tår och trampdynor är vanligtvis rosa.


Forts...

FÄRG och MASKNING

Birman är en s.k. colorpoint. Dess mörkare punkter är: nos, öron, ben, svans och genitalier. Resten av kroppen har samma ton, men är mycket ljusare.


Forts...

VANTAR

Tårna på en Birmas tassar har vit päls som kallas för handskarna. Denna egenskap är de som främst särskiljer Birmorna från andra raser.


Forts...

ANSIKTSTYP

Typen är unik och liknar ingenannan raskatt. Huvudet har ett relativt robost benstruktur med väl utvecklade kinder och markerad käkben. Nos/läppar är hjärtformade med markerade i ett mjukt uttryck.

Forts...

ÖRON

Öronen är av medelstorlek, och får varken vara för stora (Maine Coon) eller små (Persier).


Forts...

SVANS

Svansen är plymformad av meduimlängd. Den bärs ofta uppåt och gungar för varje steg katten tar.


Forts...

ÖGON

De farcinerande blå ögonen är självklart den del av utseendet hos Birman som ger den dess oemotståndliga dragningskraft.


Forts...

Ekobo Gård

Svartnö 161

/42 91 Östhammar

Tel : +46 734496351

E-mail: info@ekobo.se