Höns

Galerian

På bilden syns gårdens första fjärderfä, en tupp av rasen Bohusdalsläns Svarthöna. En ras som kom till Norden med sjöfarare redan på 1600-talet.

Genbankshöns v/s Kulturhöns


Initialt hade vi för avsikt att ha genbanksanslutna höns för att vi ville vara med att bevara även utrotningshotade gamla svenska hönsraser.


Men efter överväganden och efter att ha fängslats av just variationen mellan raser kunde vi inte säga att det för oss fanns bara en ras som vi ville ha framför de andra och man får heller inte enligt genbanksreglerna hålla blandade raser på gården.


Då längtan efter variation och intresset för flera raser tog överhanden hittade vi en relativt ny förening: Svenska Kulturhönsföreningen.


Tack vare Kulturhönsföreningen kan vi nu hjälpa till att rädda akut hotade Kulturhöns i stället. Drömmen om att ha även genbanksanslutna fjäderfä har emellertid  inte dött då vi hittade den perfekta kompromissen för oss. En grupp genbanksanslutna Svenska Blåankor har funnit sin nya hemvist hos oss i en nygrävd damm vid Norra betesmarken.

Det är lätt att tro att man som ny hönsägare kommer nöja sig med en handfull hönor som sprätter i trädgården och levererar ett och annat frukostägg.


VARNING!

HÖNS ÄR EXTREMT BEROENDEFRAMKALLANDE

Höns är en självklar del av gårdsbilden hemma oss, utan dessa roliga och intressanta fåglar hade livet här inte varit desamma.


En höna är mer än bara en höna. De farcinerar med sin historia och sina stora variation. De är spännade att sitta med en kopp te i solen och se vilken bredd av  beteenden de har.


När man ser hur smarta och roliga det är känns det tungt att tänka på hur burhöns lever sina liv, eller bara existerar.

Kopparmaraner i sitt esse (ingen Kulturhönsras)

Rödlista

Precis som hos adra djur och växter står hönsraserna inför skilda hotbilder. Kulturhönsföreningen har gjort en rödlista,  idag finns tolv akut utrotningshotadehönsrraser och en som fortfarande är starkt hotad. Samt två akut hotade ankraser.

Tupp av Koppar MaranGul/Buff Orpington


Orpington är en lugn och trevlig köttras med god värpförmåga som har funnits hemma hos oss sedan hösten 2016. Här har de värpt väldigt bra, men med lite längre värpuppehåll än vad man kunnat önska. Vi hade säkert kunnat påverka värpningen med extra belysning om vi hade haft lust.


De har fått sitt namn från staden Orpington i England där de avlades fram under slutet på 1800-talet. Idag finns de i flera färger. Den gula färgen som vi har är den vanligaste. Tupparna väger ca 3,5 kg och hönan är något lättare på  ca 3 kg. Äggen blir just beiga/rosa och väger ca 55 gram.


De växer långsamt och är inte fullvuxna förren omkring 10 månaders ålder.Kyckling av Afrikansk Hjälmpärlhöna.

Äggskals färg - kort genetik


.En kort och enkel förklaring till äggskalsfärger. Om en höna värper vita ägg saknar den anlag för färg. Höns kan bära anlagen för färg på fler olika platser i flera gener. En höna kan vara bärare av bruna eller blåa anlag, eller en kombination av både blåa och bruna anlag.


När hönan är bärare av ett fåtal bruna anlag värper den ljust bruna ägg, är den bärare av många lägger den mörkt bruna ägg. Alltså ju fler anlag desto mörkare äggskalsfärg.


När hönsen bär lika många blå som bruna anlag lägger de ägg som har en grön nyans. För att få en intensiv eller starkare grön färg behöver föräldrarna till hönan vara en korsning av riktigt mörkt bruna anlag med riktigt ljust blå ägg.


Det finns bara ett fåtal hönsraser som lägger riktigt blå ägg (som helt saknar anlag för brunt). Koppar Maranen är känd för att lägga riktigt mörkt bruna ägg, medan Aracuanan är en av de få fåglar som lägger helt blå ägg.

Gul/Buff Orpington tupp

Avelsägg


I mån av tillgång går det bra att köpa avelsägg.


Gul Orpington 20 kr (Gulabiega)


Silverudds Blå 20 kr (Gröna med fläckar)


Grönvärpare 15 kr (Gröna)


Aracuana 40 kr (Blå)


Koppar Maran (mörkt bruna)

På bilden synd en Hedemora och en Cream Legbar på stolen.

Ekobo Gård

Svartnö 161

/42 91 Östhammar

Tel : +46 734496351

E-mail: info@ekobo.se